Redan efter nyårshelgen börjar boende i bygden tillverka islyktor som de sedan placerar ut under Kaamosafton den 18 januari. Foto: Barbara Willen

Bygden som firar mörkret med lyktfest

Uppdaterad
Publicerad

I Soutujärvibygden i Malmfälten firar man Kaamosafton den här tiden på året. Det är ett sätt att ta tillvara på mörkret genom att samlas vid islyktor och fira att ljuset sakta återkommer till norra delen av halvklotet.

Det har blivit en tradition i Soutujärvibygden som man fortsatt med i 15 år. Det hela började med Adolf Orrmalms text om Kaamos – mörkrets tid.

– Den handlar bland annat om hur vi i dag gör allt för skydda oss från mörkret med ljus och lampor. Förr tog man tillvara på mörkret på ett annat sätt, man samlades vid lägereldar och samtalade med varandra, berättar Jan Pohjanen som är engagerad i arrangemanget.

Att läsa Adolf Orrmalms text är i dag ett stående inslag i bygdens firande.

Gatubelysningen släcks och islyktorna tänds. Foto: Barbara Willen

Islyktor lyser upp i mörkret

Redan efter nyårshelgen börjar Soutujärvi Hembygdsgård och föreningarna förbereda för Kaamosfirandet. Då tillverkas flera islyktor runt om i stugorna.

Den 18 januari firar man Kaamosafton och då placeras islyktorna efter gång- och cykelstigen från båda byarna.

– Vi samarbetar med kommunen som släcker ner all gatubelysning i bygden. Sedan går vi runt och tittar på islyktorna, dricker buljong och äter snittar med ost. Det brukar vara väldigt mysigt och trevligt, säger Jan Pohjanen.

I 15 år har bygden firat Kaamos Foto: Barbara Willen

Kaamos

Ordet är finskt och betyder midvinter eller polarnatt. I Soutujärvi infaller det mellan sista november och 19 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.