Gropen i Gällivare är grunden till en ny skola. Foto: SVT

Jättegropen i Gällivare – början till skola för 850 elever

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapshus som innehåller skolor för 850 elever, multiaktivitetshus med olika funktioner och en is- och evenemangsarena ska byggas i Gällivare. Till det kommer ett bostadsområde som ska uppföras när folk måste flytta från Malmberget på grund av samhällsomvandlingen.

En jättestor grop grävs just nu i Gällivare centrum, där ska ett nytt kunskapshus med gymnasium, komvux och distanshögskola med 850 elever stå klart hösten 2019.

– Vi håller på med schaktningsarbeten för det nya kunskapshuset som ska ersätta Lapplands gymnasium i Malmberget, säger Lennart Johansson chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Gällivare.

Flera arenabyggen på gång

Nästa år börjar bygget av multiaktivitetshuset i Gällivare centrum. Det är en byggnad som ska innehålla arena för musik, kultur, biograf, bibliotek och simhall. Byggnaden är planerad för invigning 2021. Men även en ny is- och evenemangsarena med läktare för 600 personer ska byggas i Sjöparken i centrala Gällivare.

– Vi räknar med en produktionsstart i januari nästa år och det är väl den verksamhetslokalen som har varit mest efterfrågad eftersom den ishall vi har i Malmberget idag inte är representativ. Det har varit ett stort önskemål för dem som bedriver verksamhet i den befintliga ishallen.

Ett nytt bostadsområde byggs

600 nya bostäder ska byggas i centrala Gällivare när folk måste flytta från Malmberget. Men även ett helt nytt bostadsområde med 1000 nya bostäder ska byggas upp på Repisvaara som ligger mellan Gällivare och Dundret.

– Repisvaara är det stora området som ska kompensera avvecklingen av Malmberget, säger Lennart Johansson chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.