Region Norrbotten bygger beredskapslager för 20 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten satsar mångmiljonbelopp på att bygga upp ett beredskapslager i Kalix för sjukvårdsmaterial för att klara nya utbrott av covid-19.

– Det här är livsviktigt för personalen och patienterna, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

När coronapandemin slog till med full kraft i början av mars så visade det sig att region Norrbotten och många andra regioner inte hade någon större beredskap för att hantera det.

Sjukvårdsmaterial kopplat till covid-19 tog slut och var svårt att köpa in och situationen var under de första månaderna väldigt besvärlig.

Coronaviruset i Norrbotten

Livsviktigt beslut

– Det ska inte vara så att personal ska tvingas tillverka sin egen skyddsutrustning. Nu måste vi säkra materialtillgången inför en eventuell våg två och en våg tre av covid-19, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Region Norrbotten har därför beslutat att satsa 20 miljoner kronor på att bygga upp ett beredskapslager på 400 kvadratmeter i Kalix och även mindre lager på hälsocentraler i länet.

– Jag tycker att det här känns väldigt bra och det här är till och med livsviktigt, både för vår personal och för patienterna. Nu ska vi bunkra upp sjukvårdsmaterial som vi kan använda om vi får en större spridning igen, säger hon.

300 pallar

Region Norrbotten håller redan på att  bygga upp beredskapslagret.

– Så här långt har vi  samlat ihop 300 pallar fyllda med sjukvårdsmaterial och mer kommer det att bli. Det betyder att vi kommer att ha en helt annan beredskap än tidigare mot nya utbrott av covid-19, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet