Skiss över området. Foto: Nordmark & Nordmark arkitekter

Byggstart för fler lägenheter i Gällivare

Publicerad

Efter årsskiftet börjar bygget av 62 nya lägenheter på kvarteret Kommunalhemmet i Gällivare. Det är starten i bygget av ettusen nya lägenheter som ska ersättas i Malmberget.

Nästan hela Malmberget ska vara tömt till år 2019 och LKAB ska fram till dess ha ersatt omkring ettusen bostäder i Malmberget. De 62 bostäderna som Nåjden AB nu ska bygga för LKAB:s räkning på Kommunalhemmet är med andra ord en liten del i ett stort pussel.

Det handlar om fyra flerbostadshus som byggs i två etapper. De två första husen med 31 lägenheter ska stå klara sommaren 2018 och de två resterande blir klara i januari 2019.

– Nu blir det verkstad, Kommunalhemmet 6 är LKAB:s tredje bostadsprojekt som startats i närtid. Nu går vi in i en intensivare byggperiod och detta projekt kommer att följas av fler projekt, säger Dan Johansson, avdelningschef för samhällsomvandlingen vid LKAB.

Påbörjade bostadsprojekt

De tidigare två bostadsprojekten som Johansson räknar är det pågående bygget av 22 lägenheter på kvarteret Dansaren i centrala Gällivare och flytten av ett 30-tal kulturbyggnader från Malmberget till Koskullskulle.

Det stora expansionskärlet till det som försvinner i Malmberget blir dock berget Repisvaara nära Dundret. LKAB:s styrelse har gett klartecken för att bekosta markarbeten och infrastruktur för Repisvaara norra med plats för 450 bostäder. Det arbetet inleds till sommaren.

Repisvaara södra ska bebyggas av Gällivare kommun med samarbete i någon form med LKAB.

“Det känns bra”

Dan Johansson tror att LKAB och kommunen tillsammans ska hinna bygga det som krävs för en lyckad samhällsomvandling.

– Vi jobbar med ramupphandlingar samtidigt som detaljplanerna ramlar på. Det känns bra, jag är vid gott mod och vi följer planen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet