Cancer spred sig när remiss glömdes bort

Uppdaterad
Publicerad

En man som sökte vård på en hälsocentral i östra Norrbotten fick veta att röntgen skulle ske inom två-tre veckor. Men det dröjde nästan tio månader och då visade det sig att mannen hade tjocktarmscancer som hunnit sprida sig. Nu kritiseras hälsocentralen av Inspektionen för vård och omsorg för att inte ha följt sina egna rutiner.

Det var i februari 2015 som mannen sökte hjälp på hälsocentralen. Läkaren, som var under utbildning, remitterade mannen till en privat vårdgivare i Kalix för en röntgenundersökning och sa att det brukar ta två-tre veckor att få en tid.

Men tiden gick och när han i november besökte en distriktssköterska berättade han att han fortfarande inte fått någon tid för röntgen varpå en ny remiss skickades.

Spridd cancer

Den 2 december, nästan tio månader efter det första läkarbesöket, fick mannen en röntgen där det konstaterades tjocktarmscancer och han opererades kort därefter. Det konstaterades också att cancern spridit sig under fördröjningen av röntgenundersökningen och han tvingades genomgå en cellgiftbehandling.

Följde inte egna rutiner

Hälsocentralen, som även gjorde en egen anmälan enligt lex Maria, kritiseras nu av IVO för att inte ha följt sin egen rutin för remissbevakning som innebär att ej besvarade remisser ska kontrolleras en gång per vecka.

Efter händelsen har hälsocentralen sett över sina rutiner, bland annat ska privata vårdgivare genom ett telefonsamtal bekräfta att de mottagit en remiss och läkare som är under utbildning har idag en timme avsatta för besök istället för 30 minuter som det var tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.