Cancersjuk stöds av klasskamraterna

Uppdaterad
Publicerad

När en av elev på Ytterbyns skola utanför Kalix drabbades av cancer beslöt eleverna att tillsammans jobba för att få in pengar till Barncancerfonden.

I dag samlades elever skolpersonal och bybor för att tillsammans starta insamlingen till barncancerfonden med en joggingrunda.

– En i vår klass har fått cancer och då kände vi att vi ville hjälpa de som fått cancer, säger Ella Stenman som är elev på skolan.

– I dag har vi en ett lopp ”Spring för livet” där de som är med kan skänka en slant till Barncancerfonden, säger eleven Nellie Eliasson.

Insamling pågår

Och det var ett entusiastiskt gäng som samlades på skolgården för att tillsammans springa för sin kompis och för livet.

– Eleverna på den här skolan är helt fantastiska. De är initiativrika och har själva kommit på  att de på det här sättet kan de hjälpa sjuka barn och stödja Barncancerfonden.

Och redan imorgon har eleverna nästa insamling på gång för då hålls loppis på Folkets Hus där pengarna som kommer in ska gå till Barncancerfonden.

Fakta cancer:

Varje år insjuknar 300 barn i Sverige i cancer och av dem överlever 3 av 4 tack vare forskning som bidragit till nya och förbättrade behandlingsmetoder. För fyrtio år sedan var siffrorna det omvända – endast ett av fyra barn överlevde.

Källa: Barncancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.