Livstidsdömde mördaren förhandlar straffet

Uppdaterad
Publicerad

För 10 år sedan dömdes han till livstids fängelse för det brutala mordet på 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå. I dag hålls förhandling om den i dag 61-årige mannen ska få sitt straff tidsbestämt.

Mannen som dömdes i tingsrätt och senare i hovrätt för mordet på 29-åriga Carolin Stenvall, ansökte i höstas om att få straffet tidsbestämt. Han har yrkat på att att livstidsdomen ska omvandlas till 20 års fängelse. Hans försvarare Gunnar Falk motiverade yrkandet med att ”han måste uppfylla samtliga av de kriterier som må ställas för ett omvandlande av livstidsstraffet”.

Försvann från parkeringsplatsen

Mordet på Carolin Stenvall väckte stor uppmärksamhet, både vid hennes försvinnande och senare när det stod klart vad som hänt henne. Hon försvann från parkeringsplatsen vid Stenbron i Gällivare, på väg till en anställningsintervju i Kiruna. Hennes kvarlevor hittades först sex veckor senare på en skogsväg nära E 10. Mannen hade både skjutit och bränt hennes kropp. Han har erkänt att han skjutit henne, men hävdat att hon då redan var död. Den rättsmedicinska utredningen samt rättsläkarnas utlåtande visade att Carolin Stenvall dödades av skott som mannen avslossade.

Tingsrättsförhandlingen startar i dag klockan 14.00. Vi återkommer mer om detta senare.

Fakta om omvandling till tidsbestämt straff

En som är dömd till livstids fängelse kan ansöka om omvandling till tidsbestämt straff efter att ha avtjänat tio år. Tingsrätten i Örebro har hand om samtliga omvandlingsmål i landet. Det som rätten tar ställning till är om det finns risk för återfall och om vilket straffvärde rätten anser gäller för brottet. Till grund för sin bedömning har rätten utöver yrkandet från den dömde, utlåtande från åklagaren, av kriminalvården som redogör hur den dömde skött sig och svarat på olika behandlingar och av rättsmedicinalverket som gör en sammanfattande bedömning av återfallsrisken. Bedömningen av återfallsriksen har en särställning för rättens beslut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.