Carolins mördare kan släppas fri om två år

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den livstidsdömde mördaren i Carolin-fallet nu begärt att få sitt straff omvandlat från livstid till tidsbestämt startar en process. Processen innebär att han ska ha uppfyllt olika kriterier för att få straffändring.

Den livstidsdömde kan efter att ha varit frihetsberövad i tio år ansökan om omvandling av straffet och det är Örebro tingsrätt som hanterar dessa ansökningar. För att få strafflindring krävs att olika parametrar uppfylls.

– Det handlar om att hämta in yttrande från Rättsmedicinalverket som gör en bedömning om risker att den dömde återfaller i brott. Kriminalvården ska ge sin syn på hur personen skött sig i fängelset och till det kommer vilka förutsättningar och skyddsnät personen har i samhället när han/hon blir fri, säger Nadja Lidbeck notarie vid tingsrätten i Örebro.

Hon säger att en omvandling från livstidsstraff till tidsbestämt straff handlar om allt från 18 år till 26 år med möjlighet att släppas fri efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Det innebär i fallet med Carolin att hennes mördare kan bli fri om två år eftersom han redan avtjänat tio år.

Processen i tingsrätten – två alternativ

När det gäller själva processen i tingsrätten kan den livstidsdömde begära muntlig förhandling där han/hon förhörs och också kan åberopa olika sakkunniga till sitt stöd som personer från Rättsmedicinalverket, präster etc. Väljer personen att inte ha muntlig förhandling avgör domare frågan med hjälp av handlingar , det vill säga föredragning, ej förhandling.

De avgör frågan

När tingsrätten avgör en fråga om omvandling skall den bestå av en lagfaren domare och tre nämndemän. Rättens avgörande sker genom beslut.

Tingsrättens beslut kan överklagas till Göta hovrätt. 

Hovrättens avgörande överklagas till Högsta domstolen.

De personer som får nej på sin ansökan kan efter tolv månader göra en ny ansökan.

Antal ansökningar om straffomvandling från livstid till tidsbestämt/Antal som fick ja på sin ansökan

År 2014: 40 ansökningar/10 bifall

År 2015: 37 ansökningar/15 bifall

År 2016: 41 ansökningar/5 bifall

År 2017: 39 ansökningar/8 bifall

Hittills i år: 36 ansökningar/5 bifall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.