”Cheferna kände till fusket”

Uppdaterad
Publicerad

Cheferna kände till och godkände arbetstidsfusket i Kirunagruvan. Det säger en del av de gruvarbetare som tvingats sluta till Dagens arbete.

Men LKAB står på sig och menar att utredningen friat arbetsledarna från ansvar. Idag väljer en del av de gruvarbetare i Kiruna som fått gå på grund av att de fuskat med lönen att bryta tystnaden – i facktidningen Dagens arbete.

Den före detta gruvarbetaren Andreas Brindedahl går ut offentligt – andra anonymt av omsorg om sina familjer. Men deras budskap är klart.Cheferna kände till det så kallade betinget eftersom de godkände tidlistorna..

Gruvfusk

-Som det blåstes upp placerades vi nästan i samma  fack som mördare och våldtäktsmän. Och det som vi hade gjort var att vi hade utfört vårt jobb på ett sätt som vi inte skulle ha gjort, säger Andreas Brindedal till Dagens arbete..

20 fick gå

Det är lite mer än ett halvår sedan som en hel arbetsplats under jord vid LKAB i Kiruna skakades av avslöjandet om ett systematiskt arbetstidsfusk på helgerna.

Enligt uppgifterna stämplade en arbetare in åt flera kompisar som stannade hemma och kvitterade ut lön – upp till 9.000 extra per månad före skatt i flera år.

Det slutade med att de 20 gruvarbetarna tvingades sluta med rabatterade återbetalningskrav å ett förbud mot att jobba för LKAB eller LKAB:s entreprenörer i framtiden.

-Det är klart att de närmaste cheferna måste ha känt till det. Känner man inte till det har man inte koll på någonting eller så är man inte normalbegåvad. Att cheferna fortfarande sitter kvar är anmärkningsvärt, säger Tommy Andersson, förbundsombudsman IF Metall.

”Vi ångrar oss”

I DA-artikeln svarar hans före detta arbetskompisar på frågor.

Ångrar ni er?

-Givetvis gör vi det. Men man ska inte glömma att det fanns ett samförstånd med arbetsgivaren När jag började på den här avdelningen frågade jag hur jag skulle göra med arbetstiden. När jag inte fick något svar sa jag att då gör jag som de andra.

Ni turades om att åka tillbaka på kvällen och stämpla ut varandra. Hur kändes det?

– Självklart var det inte kul. Det kändes inte bra.

Tänkte ni aldrig på vad som skulle kunna hända om de kom på er?

– Ja, men man trodde inte det skulle bli så här. Vi visste att chefen visste. Vi har ju systematiskt fått arbetsorder för dubbla skift.

-Våra medlemmar fick bära hundhuvudet men det borde beröra fler, säger Tommy Andersson.

LKAB anser inte att något nytt har framkommit och hänvisar till den utredning som visat att arbetsledarna inte känt till fusket samtidigt som de 20 gruvarbetarna erkänt felaktig tidrapportering.

Enligt kommunikationsdirektören Frank Hojem är ärendet därmed utagerat för gruvbolaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvfusk

Mer i ämnet