Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi trodde inte att det var så här illa”

Chefslöst i Överkalix när storspar ska genomföras

Uppdaterad
Publicerad
Överkalix kommun har stora ekonomiska problem. Hela tio procent av kommunens alla utgifter måste bort. Samtidigt saknar kommunen chefer på flera av de viktigaste positionerna.

Socialdemokraterna gick till val på att få rätsida på kommunens ekonomi. De vann och styr nu kommunen sedan årskiftet med egen majoritet. Totalt ska 23 miljoner bort. Det är stora summor för en liten kommun och det kommer att bli kännbart för de flesta. För att ro ekonomin i land krävs omfattande nedskärningar. Men även om den politiska ledningen nu är på plats så saknas kommunchef, skolchef, socialchef eller tekniskchef och fram till igår saknade kommunen symboliskt nog även ekonomichef.

–Nu i måndags tillträdde en ny ekonomichef och det är centralt för vår kommun i och med den situation vi är i, säger Anne Jakobsson (S) som är kommunstyrelsens nya ordförande.

Ännu är inga besparingar spikade men troligtvis kommer bland annat kostnaderna för kommunens anläggningar att höjas och anslagen till Folkets hus att minska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer