Situationen har ljusnat på det coronadrabbade äldreboendet i Karesuando. Foto: SVT/Thommy Johansson

Coronautbrottet i Karesuando: ”Avsevärt förbättrat läge”

Publicerad

Coronasituationen på äldreboendet i Karesuando i Kiruna kommun har nu ljusnat efter ett par tuffa veckor.

– Fyra brukare har blivit friskförklarade, säger Jeanette Renblom, tillförordnad förvaltningschef.

Det har varit en tuff situation på äldreboendet i Karesuando när ett flertal brukare och personal smittades av covid-19. I måndags berättade SVT Norrbotten att två personer dött av viruset medan flera bekräftade fall fanns bland brukarna.

Fyra brukare friskförklarade

Men under veckan har situationen ljusnat för äldreboendet i Karesuando.

Coronapandemin

– Läget har förbättrats avsevärt den här veckan. Fyra brukare har blivit friskförklarade och vi har god personaltillgång. Två brukare är forfarande sjuka men de är på bättringsvägen, säger Jeanette Renblom, tillförordnad förvaltningschef vid Kiruna kommun.

Personalstyrkan fick lindriga symptom

Delar av personalstyrkan, som också smittades av coronaviruset, har under veckan börjat komma tillbaka till sin arbetsplats.

– Förhoppningsvis är alla snart friska. Medarbetarna har bara fått lindriga symptom och jag känner inte till att någon har tvingats uppsöka sjukvård.

Jeanette Renblom, tillförordnad förvaltningschef, tror att läget har blivit bättre eftersom att boendet följt sina rutiner och separerat sjuka från friska samt använt skyddsutrustningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet