Isbrytaren Oden, stationerad i Luleå, skulle delta i den internationella forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey, men det skjuts fram på grund av covid-19. Foto: SVT

Covid-19 stoppar isbrytare

Uppdaterad
Publicerad
Mellan augusti och mitten av september skulle isbrytaren Oden, stationerad i Luleå, delta i den internationella forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey. Nu skjuts Odens deltagande på framtiden med anledning av covid-19.

Orsaken är att Polarforskningssekretariatet inte kunnat hitta en lösning för att eliminera risken för eventuell smittspridning ombord.

-Vi har arbetat intensivt med att undersöka flera karantänmöjligheter för att undvika eventuell smittspridning ombord. Men bedömer att ingen av lösningarna kan eliminera risken. Beslutet är taget efter dialog med Folkhälsomyndigheten och i samråd med vår medicinskt ansvariga grupp vid Polarforskningssekretariatet, säger sekretariatets direktör Katarina Gårdfeldt.

Isbrytaren Oden är en av åtta isbrytare som skulle delta i Synoptic Arctic Survey och befinna sig i ett område nordost om Grönland.

Det beslut som nu tagits berör 39 forskare från Sverige, Tyskland, Kanada, Norge, Storbritannien och Danmark.

– Beslutet är ett tråkigt besked men med utgångspunkt från de extraordinära omständigheterna ser vi tyvärr ingen annan lösning, säger Katarina Gårdfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer