Hör VA-maskinisten Ronny Enoksson berätta om vad han har sett vid tidigare cruisingar i kommunen och vad socialchefens plan är för att försöka stoppa bilträffen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Bilcruising i Arvidsjaurs – då stänger kommunen av populära platser

Uppdaterad
Publicerad

I helgen vankas det bilcruising i centrala Arvidsjaur. Den här gången försöker polisen och kommunen stoppa bilentusiasterna genom att stänga av flera populära platser.

Trots pandemin och den höga smittspridningen har ett flertal bilcruisingar ägt rum i Norrbotten den senaste tiden. I maj träffades ett 100-tal personer på en bilträff i Arvidsjaur och efter det lovade kommunen att se över sina lokala ordningsstadgar.

Stänger av platser i 17 timmar

Sagt och gjort. Nu vill polisen och Arvidsjaurs kommun försöka stoppa cruisingen, eller i alla fall försvåra för deltagarna, genom att stänga av centrala platser som Köpmantorget, Lommen (som ligger mellan Systembolaget och Apoteket) samt vägen upp mot Ringelskolan.

Coronaviruset i Norrbotten

Avstängningen gäller från den femte juni klockan 15:00 till sjätte juni klockan 09.00. 

– Smittan är väldigt hög i Arvidsjaurs kommun och med tanke på det rekommenderar vi att den inte ska äga rum, säger Peter Öhman, socialchef i Arvidsjaurs kommun.

”Folk precis överallt”

Under fredagen ställde VA-maskinisten Ronny Enoksson fram staket för de tilltänkta avspärrningarna. Enligt honom har det gått vilt till vid tidigare cruisingar.

– Tidigare har det varit folk precis i överallt. De satt i knäet på varandra och var knappt en lucka mellan bilar och personer, säger han.

Polisen: De kommer springa mellan bilarna

Polisen i Piteå Älvdal vädjar till alla föräldrar att prata med sina barn och unga vuxna om att det just nu är olämpligt att träffa vänner och okända personer i stora grupper på grund av pandemin.

– Ni kommer få höra kommenterar liknande ”vi sitter ju bara i bilarna”, men vi har alla sett bilder från tidigare cruisingar och vet att det kommer springa personer mellan bilarna samt att man ställer sig och pratar i stora grupper, skriver polisen på sin Facebooksida.

Hör mer om kommunens planer på att försöka hindra cruisingen och vad kommunarbetare Ronny Enoksson har sett vid tidigare bilcruisingar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet