Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gångbron över Södra hamnleden i Luleå nedmonteras. Foto: SVT

Snart demonteras gångbron i Luleå centrum

Uppdaterad
Publicerad

Avspärrningar har under torsdagen satts upp vid den blå gångbron över Södra hamnleden i Luleå inför den stundande demonteringen.

Beslutet att riva gångbron över Södra hamnleden, som i folkmun kallas ”Helröret”, togs av Stadsbyggnadsnämnden i Luleå kommun hösten 2018. Efter överklaganden som beslutats till fördel för kommunen, kommer demonteringen att sätta igång på tisdag.  

Problem med rulltrappor och hissar

– Vi har haft problem med den här gångbron under flera års tid. Det är höga driftskostnader, vi har problem med rulltrappor och framför allt hissar, säger Leif Widmark, projektledare vid Luleå kommun. 

Rivningen av gångbron kommer att genomföras i olika etapper. Enligt kommunen är planen att genomföra nedtagningen av gångbron under natten den 21 januari från klockan 19.  

Vägen stängs av

Under arbetet kommer vägen stängas av för genomfartstrafik och leds istället om via Sandviksgatan. Gång- och cykelvägen längs den södra sidan av vägen kommer också att påverkas.

Efter att mittendelen är nedtagen görs ett uppehåll i arbetet, som sedan återupptas igen efter SM-veckan.  

– Sedan till våren färdigställer vi markarbetena, säger Leif Widmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer