Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vaccinationsplanen i Norrbotten är lagd och i artikeln ser du när den väntas dra igång i din kommun. Foto: TT/Claudio Bresciani

Då kommer vaccinet till din kommun – här är listan i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I Boden har arbetet påbörjats och 8:e januari väntas alla på äldreboende vara vaccinerade. SVT har pratat med länets 14 kommuner och här är listan då vaccinationen startar där du bor.

7-8 kommuner väntas komma igång med vaccinering under nästa vecka, vilket du hör chefläkare Pia Näsvall berätta om i klippet ovan. De flesta har fått preliminära datum och nedanför ser du läget i respektive kommun.

Luleå:

Den 7:e januari väntas vaccineringen starta på Bergvikens vård- och omsorgsboenden. Den första gruppen att vaccineras kommer bli de 800 personerna som bor på vård- och omsorgsboenden, samt personer inom hemtjänst, hemsjukvård och andra hushållskontakter.

Piteå:

Under första veckan 2021 väntas doser för 200 personer att anlända med vaccinationsstart 7:e januari.

– I och med att vi ser en smittspridning har vi jobbat med att tidigarelägga vaccinationen. I runda slängar kommer vi kunna vaccinera 200 personer, säger Christer Grahn, hälso- och sjukvårdschef vid Piteå kommun.

Boden:

Boden var först ut i Norrbotten och valde att vaccinera dementa, de beräknar att 500 personer kommer att vara vaccinerade första veckan i januari.

– Vi ska börja vaccinera på Björknäsgården i mellandagarna. Sen har vi fått ytterligare 125 doser och börjar vaccinera inom hemsjukvården och det kommer bli brukare i Harads, Gunnarsbyn och i centrala Boden, säger Catharina Liljeholm, socialchef i Bodens kommun.

Älvsbyn:

Inget datum är bestämt i Älvsbyn men de beräknar att sätta igång under vecka 2.

– Vi förbereder internt men har inget datum när vi ska köra igång, men vi har möte med hälsocentralen på måndag. Från den 5:e januari finns en webbutbildning som man kan ta del av och det är en del saker att lösa, säger Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyn.

Har ni valt, eller är det regionen som valt att ni inte fått tidiga doser?

– Boden blev initialt utvalt, sen har två kommuner fått ytterligare doser (Arivdsjaur och Arjeplog). Det krävs rutiner och resurser och vi har haft en del sjukdom så vi hoppade inte på de doserna.

Arvidsjaur:

75 doser väntas komma till Arvidsjaur under nästa vecka och 7:e januari startar vaccinationerna.

Arjeplog:

Även Arjeplog har tilldelats 75 doser av Pfizer vaccin och de kommer att erbjudas till boenden på särskilt boende, de med hemsjukvård och hemtjänst.

– De kommer under vecka ett och vi börjar vaccinera under tisdag eller ondag. Vi är redo och har en plan för hur vi ska ta hand om allting, säger Robert Cortinovis, socialchef Arjeplogs kommun.

Jokkmokk:

Jokkmokk ingår i de kommuner som inte kommer börja med vaccination under vecka 1, men preliminärt väntas doser att levereras under vecka 2. Måndag, 4:e januari, sker en ny samordning med Region Norrbotten och då väntas besked ges.

Gällivare:

Under onsdagen fick Gällivare besked om att det preliminärt väntas komma mellan 70-75 doser under nästa vecka.

– Det är väldigt preliminärt. Eventuellt kan vi starta 7:e januari. Vi är glada för allt vi får så vi kan sätta igång, säger socialchef Anette Viksten-Åhl.

Kiruna:

Kiruna väntas få hundra doser och planen är att starta med vaccinering efter trettondagen.

– Kontakterna med hälsocentralerna är goda och vi tror att vi kommer igång 7:e januari som planerat, säger Margareta Stålnacke, avdelningschef vid hälso- och sjukvårdsavdelningen.

Pajala:

Andra veckan 2021 är det preliminär vaccinationsstart i Pajala där de första sprutorna kommer att erbjudas på särskilda boenden.

Övertorneå:

11 januari är planen att vaccination startar i Övertorneå med en första leverans på 50 doser.

– Vi är redo att sätta igång. Det blir på särskilda boenden, säger socialchefen Carina Ylipuranen.

Överkalix:

Inget datum är klart för vaccinationsstart men det finns en ambition att komma igång vecka 1 eller vecka 2.

– I bästa fall får vi doser under nästa vecka, säger kommundirektör Anna-Greta Brodin.

Kalix:

I Kalix har man inte fått besked om preliminärt antal doser, berättar socialchef Anna-Lena Andersson, men de beräknar vara igång med vaccinationer under vecka 2.

Haparanda:

Det preliminära beskedet är att Haparanda stad kommer få 75 doser under vecka 2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet