• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Dagliga cyberattacker mot Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag sker cyberattacker av olika slag mot statliga Vattenfall. Bolaget säger att de skärpt beredskapen och medvetenheten för den typen av hot.

Försvarets radioanstalt avslöjade för SVT Nyheter idag att utländska it-spioner gjort förberedelser för att kunna angripa kritisk infrastruktur i Sverige, bland annat elnätet. På statliga Vattenfall säger man att intrångsförsök är mycket vanligt förekommande.

– Vi utsätts hela, hela tiden för vanliga hackerattacker, och en del är mer allvarliga än andra, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

– Det är ju en skala det där, från kanske väldigt oskyldiga till väldigt, väldigt genomtänkta och allvarliga. Och varje dag kommer någon sorts attack mot oss, det kan vara mycket skräpmejl som kommer speciella dagar. Varje dag är det någon sorts intrångsförsök.

Den typen av attacker, med stora mängder skräpmejl, överbelaster e-postservrarna och kan slå ut dem, men hotar ju inte elförsörjningen.

”Inga skador som vi kan se”

Vattenfall säger att man allmänt skärpt beredskapen mot cyberattacker, med interna utbildningar och rutiner, och att säkerheten på de olika anläggningarna än så länge hållit mot intrångsförsök.

– Hittills har ingen tagit sig in i de inre systemen.

I de yttre systemen då, så att säga?

– Vi har inga skador som vi kan se att det blivit. Vi följer hur många som försöker logga in på våra nät, och kan därav avgöra en viss volym på det.

Så hackerattacker har iallafall inte orsakat strömavbrott?

– Vi har inte kunnat se det sambandet, säger Roger Lindmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer