Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Pridetåget i Piteå som går av stapeln efter två år. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Prideparad i Piteå – två år sedan sist

Uppdaterad
Publicerad

Det var två år sedan prideparaden gick genom Piteå centrum men nu är det dags igen efter hävda pandemirestriktioner.

– Det känns jätteroligt! säger Jimmy Stenman, ordförande för RFSL Piteå Älvdal.

Samtidigt som den stora folkfesten Piteå Dansar och Ler drar igång gör också prideparaden sitt färgglada intåg i stadsbilden.

–  Prideparaden är i huvudsak glädje och stolthet men man ska också komma ihåg att den fyller ett viktigt och mer allvarligt syfte. Fortfarande fängslas människor i olika länder för att de är homosexuella och det begås också hatbrott i Sverige. Vi vill mota undan fördomarna, säger Jimmy Stenman.

Vanligare med ohälsa

De som deltar i Prideparaden visar sitt ställningstagande mot brott och psykisk ohälsa på ett konkret sätt, menar Jimmy Stenman.

–  Det är vanligare att homo-trans- och bisexuella drabbas av psykisk ohälsa för att man kan ha svårare än andra att visa sin identitet och acceptera vem man är. När man går i prideparaden ska man känna glädje och stolhet, säger Jimmy Stenman.

Prideparaden går genom Piteå centrum på onsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.