Dansföreställning flyttar skammen till förövarna

Publicerad

”Flytta skammen dit den hör hemma” – så heter en dansföreställning som vill uppmärksamma och stoppa mäns våld mot kvinnor.

Efter #MeToo har 14 unga kvinnor på estetiska programmet i Luleå gjort en dansföreställning som baseras på vittnesmål där kvinnor utsatts för våld av män. 

– Eftersom detta händer överallt i världen är det ett viktigt ämne att prata om och det ska inte vara dolt. Det är väldigt viktigt att alla vet om vad som verkligen händer – att det är så här det ser ut, säger dansaren Elin Lundqvist. 

”Vill flytta skammen till förövarna” 

Eleverna har arbetat med föreställningen sedan december i fjol och genom dansen visar de att de har fått nog. 

– Den här skammen den sätts ofta på kvinnorna. Om en kvinna utsätts för ett överfall är det oftast hon som känner skam. Vi vill flytta de till förövarna – det är inte kvinnorna som ska känna skam, säger Lundqvist. 

Målgruppen är gymnasie-och högstadieelever – och eleverna hoppas att föreställningen ska ge tittarna en tankeställare. 

– Många av oss tjejer har varit med om en del. Det känns viktigt att just vid den här tiden när man kommer in på gymnasiet att man lär sig hur man beter sig. Att det inte är okej att trycka ner på kvinnor och unga tjejer, säger Yasmin Sundqvist, som även dansar i föreställningen. 

Stolt danslärare

Eleverna har guidats genom projektet av sin danslärare Tina Narvaez Martin som menar att produktionen är viktig och unik. 

– Jag kan nästan inte med ord beskriva hur stolt jag är över det här gänget. Det är en föreställning som vi aldrig gjort tidigare – vi har gjort jättemånga och bra föreställningar – men temat och problemen de lyfter i föreställningen är för mig unik och då har jag sysslar med dans i 30 år, säger hon. 

Beskriver den hur verkligheten ser ut ordentligt? 

– Det gör den. Och vi är medvetna om att vi ändå inte beskriver det grövsta, men heller inte valt den lättsamma sidan. Vi har faktiskt valt några riktiga tunga bitar ur verkligheten, säger Narvaez Martin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.