Färggranna träd mot en grå bakgrund – klassisk vy i många kommuner den senaste tiden. Foto: SVT/Linda Jones

Därför är det grått i länet: ”Betydligt varmare än det brukar”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit grått, grått, grått under flera dagar i Norrbotten. Och i nuläget finns det ingen tydlig prognos för sol och blå himmel.

– Det ser inte jätteroligt ut om man gillar sol, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på SVT.

Under förra veckan var det både dimmigt och regnigt på många platser i Norrbotten. Det gråa vädret kommer även att följa med den här veckan.

– Det ligger en tjock dimma över stora delar av Norrbotten, och regn är också på väg över Norrbottens län.

Meteorolog: ”Lågtryck på löpande band”

SVT:s väderprognoser sträcker sig till och med fredag och när meteorologen Josefine Bergstedt ska beskriva kommande dagar låter de likadana: Mycket moln och dimma och fortsatt regn, hela veckan ut.

– Vi har lågtryck på löpande band under veckan, och lågtryck hör ihop med att det är mycket moln och ihållande regn.

Sju grader varmare i fjällen

Det är även varmare än vad det brukar vara i oktober just nu. I Norrbottens län är det ett par grader varmare jämfört med en referensperiod på 30 år.  Vid Norrbottens kustland är det tre grader varmare än normalt, i inlandet fyra till fem och i delar av fjällen hela sex till sju grader.

– Det är betydligt varmare än vad det brukar vara och orsaken till att det blir så mycket regn, dis och dimma, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.