I klippet berättar LTU-professorn Christina Wanhainen varför Norrbotten är världsledande inom klimatomställning. Foto: SVT

Därför är Norrbotten och Västerbotten bäst i världen på klimatomställning

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten och Västerbotten finns det flera miljardprojekt som handlar om att göra Sveriges basnäringar som skog och malm hållbart ur klimatsynpunkt. LTU-forskarna menar att norra Sverige är en stor demo-anläggning som visar vägen för resten av världen.

LKAB satsar 400 miljarder kronor på att ställa om till koldioxidfri järnsvamp och Kaunis Iron i Pajala kommun ska testa elektriska lastbilar. Northvolt i Skellefteå satsar på en stor batterifabrik. Det är tre av satsningarna i Norr- och Västerbotten i klimatomställningens namn, samtidigt som man satsar på Sveriges basindustri med malm, trä och vattenkraft.

– Vår forskning visar omvärlden hur vi framgångsrikt kan ställa om naturresursbaserad basindustri mot FN:s globala hållbarhetsmål  – samtidigt som industrin behåller och förstärker sin konkurrenskraft, säger Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

I klippet hör du professorn berätta varför Norrbotten är ledande i världen

Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet. Foto: Filip Hannu/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.