Statens haverikommission har konstaterat att en felmonterad sensor låg bakom avåkningen i Gällivare. Foto: Statens haverikommission/Räddningstjänsten Gällivare

Därför åkte flygplan av startbanan i Gällivare – 23 passagerare ombord

Publicerad

Ett passagerarplan med 23 personer hade precis dragit på för att lyfta från Gällivare flygplats. Då märkte piloten att planet girade åt fel håll och starten avbröts. Nu meddelar Statens haverikommission (SHK) att en felmonterad sensor låg bakom avåkningen.

I september förra året berättade SVT om passagerarflygplanet som åkte av Lapland Airports startbana i Gällivare.

Statens haverikommission har nu utrett ärendet.

”Orsaken till avåkningen var att sensorn till noshjulsstyrningen var felmonterad och föreskrivet funktionstest efter installation av sensorn inte blev utförd enligt underhållsmanualen. Detta ledde till att noshjulsstyrning med roderpedalerna styrde flygplanet i motsatt riktning från det förväntade”, står det i utredningen.

Med andra ord kan man beskriva det som att när piloten försökte korrigera att planet girade åt vänster – så blev giren ännu kraftigare åt det hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.