Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför sjuksköterskorna Catrin Edvall, Ulrika Sundström och Ann-Sofie Larsson valde att lämna Region Norrbotten som arbetsgivare. Foto: Filip Hannu/SVT

Därför sa de upp sig från Region Norrbotten: ”Patienter är bara klossar som ska flyttas”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2017 har 662 anställda inom vården i Region Norrbotten sagt upp sig. En läkare beskriver hur patienten har blivit ett problem och sjuksköterskor vittnar om utbrändhet och ständiga sms om att komma in och jobba. I klippet ovan hör du deras berättelser.

Av de 662 som sagt upp sig sedan 2017 var över hälften sjuksköterskor. Flera sjuksköterskor som SVT Norrbotten pratat med berättar att de egentligen vill arbeta för regionen men menar att det inte är möjligt nu om de ska kunna hjälpa andra i framtiden.

– Man förväntas hela tiden vara stand by. Det var sms:en, alla skrik från mina kollegor som inte orkar. Till sist tänkte jag – jag skiter i det här, jag vill äga mig själv, säger Ulrika Sundström som tidigare arbetade på intensiven på Sunderby sjukhus.

Sjuksköterskor som nu jobbar inom bemanning säger att även det är ett tungt jobb då man i långa perioder är borta från familjen. Men då får de åtminstone tid för återhämtning.

”Patienten har blivit ett problem”

Under samma period har även 113 läkare valt att sluta. En läkare som till sist tog beslutet att säga upp sig i år menar att regionens problem sitter högt upp i ledningen. Hen beskriver sin närmsta chef med väldigt goda ord men menar att regionen gått över till en organisation som inte längre fokuserar på vård – utan på organisationsbygge.

– En stor del i det här kan man sammanfatta som etisk stress. I dag handlar alla frågor om logistik – hur får jag bort patienten? Patienten har blivit ett problem och så såg vi inte på patienten förr i tiden. Det kommer patienter och de är bara klossar som ska flyttas. Den sjukvård vi bedriver i dag skulle vi aldrig accepterat för tio år sedan, säger läkaren.

Hen beskriver att det var ett tungt beslut att lämna regionen men att det inte längre gick att leva upp till de krav som ställs på att vara läkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.