Marcus Melinder, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Norrbotten. Foto: Jeanette Lövgren/Norran

Därför samlas mer än 400 journalister i Luleå den här helgen

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Till helgen fylls Luleå av journalister. Vill man vara mer exakt handlar det om journalister som granskar och gräver, sådana som ställer obekväma frågor och berättar sådant som någon inte vill att de ska berätta.

Marcus Melinder

Redaktionschef SVT Nyheter Norrbotten

Den här helgen anordnas nämligen det årliga Grävseminariet och i år har turen kommit till Luleå.

Grävseminariet, eller bara Gräv som vi säger i branschen, har arrangerats sedan 1989 och lockar varje år allt från 500 till 700 personer. Alla med det gemensamt att de vill fortbilda sig och lära av varandra. Varje år är det en ny stad som står som värd och under de två dagar som seminariet pågår anordnas ett femtiotal olika föreläsningar, workshops och paneler. Allt avslutas med att Sveriges finaste journalistpris, Guldspaden, delas ut i ett antal olika kategorier.

Yttrandefrihet måste vårdas

Sverige har världens äldsta yttrandefrihetslagstiftning. Det är något att vara stolt över. Men också något att vårda. För frågan är vad vi egentligen skulle ha känt till om vi inte hade haft en fri och oberoende journalistik?

Skulle vi känt till det som Piteå-tidningen avslöjade för ett år sedan? Att Älvsbyns kommun köpte in konsulter via otillåtna direktupphandlingar och att ett av de bolag man använde sig av var kommunchefens sambos företag där kommunchefen själv satt i styrelsen.

Eller skulle vi känt till hur sjöbodarna i Kängsö hamn utanför Luleå, under årens lopp har omvandlats till regelrätta sommarhus. Trots att detta strider mot både miljöbalken och plan- och bygglagen, så som Norr Media berättade i början av förra året.

Granskningen av Mikael-fallet

Eller hur Mikael i Gällivare, trots att han var beviljad stöd av socialtjänsten, kunde ligga död i flera dagar utan att någon reagerade. Och hur socialtjänsten i Gällivare medvetet manipulerade hans journal för att på så sätt försöka undgå kritik och skydda den egna verksamheten, så som SVT Nyheter Norrbotten avslöjade förra året.

Antagligen skulle inget av detta ha varit känt för allmänheten om det inte vore för journalister som varje dag gräver och granskar. Och de gör det för att det är viktigt. För att du ska kunna utkräva ansvar av politiker och andra makthavare. För att skattepengar ska användas där de behövs och för att de som saknar en tydlig röst också ska få höras.

Därför samlas mer än 400 journalister i Luleå den här helgen.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera här.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.