Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du tittarbilder från Norrbottens storslagna natur – hör om det perfekta vädret för en färgsprakande omgivning. Foto: Magnus Emlén/Anders Blomquist

Därför sprakar hösten av färger – se bilder från Norrbottens storslagna natur

Publicerad

Kylan har börjat göra sig påmind i Norrbotten och klorofyllet i löven drar sig tillbaka. Det gröna och sköna ger i stället plats för färgsprakande kombinationer i gult, orange och rött. I klippet hör du SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt berätta om det perfekta vädret för prunkande kulörer.

Solen har börjat lysa med sin frånvaro och vädret går i betydligt gråare toner. Men runt om exploderar naturen av färger när det gröna skiftar till höstskrud.

– Den gula och orange färgen kommer från karotenoider som bland annat finns i morötter. Den röda färgen uppstår när sockret i lövet omvandlas till antocyanin under kalla nätter, säger Marcus Sjöstedt.

I klippet hör du om det perfekta vädret för en färgsprakande omgivning – och ser tittarnas bilder från Norrbottens storslagna natur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.