I ett uppmärksammat inlägg, som nu är raderat, gick Försvarsmaktens Norrbottensgrupp ut med felaktig information. Vilket fick många att reagera. Foto: Printscreen från Twitter/Mats Andersson/TT

Försvarsmakten twittrade ut felaktig order

Uppdaterad
Publicerad

”En felaktig inkallelseorder har gått ut till 12. Hvbat. Förstör den, invänta ny order”. Så twittrade Försvarsmaktens Norrbottensgrupp ut på måndagseftermiddagen. Något som skapat en hel del reaktioner då många undrade varför Försvarsmakten delar ut order på Twitter.

För ett tag sedan råkade Försvarsmaktens Norrbottensgrupp skicka ut en felaktig inkallelseorder till närmare 600 personer vid hemvärnsbataljonen. När man skulle rätta till sitt misstag började man höra av sig till de berörda personerna. Men för att snabba på processen valde man också att gå ut i sociala medier.

– Det är viktigt att säga att ingen utbildningsgrupp använder sociala medier som enda kanal. Utan det är en komplettering för att nå ut snabbare, säger Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norrbottens regemente.

Skrev fel på Twitter

Så i går, måndag, klockan 14:10 skrev Norrbottensgruppen på sin Twitter att alla som fått en inkallelseorder ska förstöra den – och sedan invänta en ny order. Men tweeten innehöll alltså ett stort fel. Försvarsmakten hade aldrig skickat ut någon order, utan en felaktig inkallelse till en krigsövning för hemvärnsbataljonen.

– I den felaktiga kallelsen stod det att övningen skulle ske precis efter julhelgerna, men det riktiga datumet var senare i vår, säger Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norrbottens regemente.

Hon kan inte svara på varför datumet blev fel då det är en annan instans som hanterat utskicket.

– Men det är inte korrekt uttryckt. Vi ger inte order via Twitter. Det är en självklarhet och var aldrig tanken från deras sida.

Väckte reaktioner

Efter tweeten kom det in en del reaktioner som ifrågasatte varför Försvarsmakten skickade ut order i sociala medier. Speciellt eftersom att försvarets ståndpunkt, som även går att läsa i broschyren ”Om kriget eller krisen kommer”, är att alla meddelanden om att mobiliseringen skall avbrytas är falska.

Vad är Norrbottensgruppen?

Visa

Norrbottensgruppen är en del av Försvarsmakten och en utbildningsgrupp för hemvärnet.

De ansvarar för att utbilda hemvärnsbataljonens personal och kallar bland annat till övningar och utbildningar.

Hemvärnsbataljonen består av ”vanliga” människor som vill hjälpa till och bidra och stödja samhället på olika sätt som att till exempel bevaka skyddsobjekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer