Johanna Bergström Roos vill öppna upp rymdbranschen för kommersiella företag. Foto: SVT

Här ska framtida rymdutrustning testas

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar Luleå Tekniska Universitet (LTU) ett projekt som ska underlätta för företag att ge sig in i rymdbranschen. Satsningen går loss på 50 miljoner kronor och ska bland annat gå till tester av framtida rymdutrustning.

I Kiruna finns utbildning för rymd, rymdforskning och även rymdteknik som ballonguppsändningar och raketuppskjutningar. Men än så länge har det funnits få företag som satsat på området – men det vill LTU ändra på.

Öppna upp branschen

Space Innovation Forum hålls just nu i Kiruna och i dag presenterades ett nytt projekt av LTU som går ut på att underlättare för fler kommersiella företag att satsa på rymden.

– Vi vill framför allt öppna upp branschen så att andra företag, som är duktiga inom high tech, vi har massor med sådana, och levererar till gruvan men inte till rymden, säger Johanna Bergström Roos, projektledare RIT 201.

Testa innan de skickas ut

Men frågan är hur det här ska gå till? Bland annat genom att skapa en testbädd med instrument där företag kan testa att grejerna fungerar innan de skickas ut i rymden.

– Den verksamhet som vi kommer med är i linje med den verksamhet som redan finns i Kiruna, just med avseende på testbädd och så vidare som ligger i framtiden, säger Martin Granlund på det nyetablerade företaget Pasq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.