Nina Lintzén har nu vunnit Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk två gånger – 2017 och 2019. Foto: Adam Klingeteg/Red Bull Sweden

Skidåkaren Nina Lintzén födde barn i oktober – vann Nordenskiöldsloppet

Uppdaterad
Publicerad

I lördags ställde sig 425 personer på startlinjen för att genomföra extremloppet på 22 mil i Jokkmokk. Snabbaste kvinnan i mål var elitåkaren Nina Lintzén från Luleå.

Det var aldrig säkert att Nina Lintzén skulle ställa upp i årets upplaga av världens längsta skidtävling. Anledningen var att hon fött ett barn i oktober, alltså för bara fem månader sedan.

– Jag velade in i det absolut sista om jag skulle åka. Jag bestämde mig inte förrän vid lunch dagen innan för att ge det ett försök. Jag kände ändå att jag ville testa och se hur långt det kunde gå, säger Nina Lintzén som sitter i en bil påväg hem från Jokkmokk.

Tillsammans med drygt 400 personer ställde hon sig på startlinjen och tog sig i mål 13 timmar och 51 minuter senare. Därmed var hon nästan en timme snabbare än tvåan, finländska Terhi Pollari.

Här åker de 425 deltagarna i Nordenskiöldsloppet i Jokkmokks kommun iväg. De allra snabbaste beräknas vara framme vid middagstid på lördagen. Foto: Adam Klingeteg/Red Bull Sweden

– Det var väldigt blåsigt, det var nästan stormvindar de första tio milen och väldigt mycket drivsnö i spåren. Så det var skönt när vi vände och åkte tillbaka. Då gick det betydligt lättare, men man är ändå ganska trött när man har tio mil i kroppen, säger Nina Lintzén.

Loppet går från Jokkmokk till ÅrreNjarka och tillbaka och är totalt 220 kilometer långt. Snabbaste mannen var Andreas Nygaard från Norge som kom i mål efter 11 timmar och 49 minuter. Bara en sekund efter honom kom tvåan Oeyvind Moen Fjeld från Norge. Första svenska mannen i mål var Johan Loevgren som gick i mål 12:13:23.

Hur mår du nu?

– Jag är trött i armarna men annars känns det bra. Det blir en lång vila nu, det tar några dagar innan man kan träna som vanligt igen, säger Nina Lintzén.

De var snabbast i Nordenskiöldsloppet 2019

Visa

Kvinnor

1. Nina Lintzén 13:51:07 (Sverige)

2. Terhi Pollari 14:59:18 (Finland)

3. Olivia Hansson 15:40:55 (Sverige)

4. Catrin Ingvarsson 15:54:56 (Sverige)

5. Lida Dmitrieva 16:40:40 (Ryssland)

Män

1. Andreas Nygaard 11:49:09 (Norge)

2. Oeyvind Moen Fjeld 11:49:10 (Norge)

3. Vegard Vinje 12:00:20 (Norge)

4. Petter Eliassen 12:08:20 (Norge)

5. Daniel Strand 12:08:43 (Norge)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer