Trafikolyckan förändrade allt. 11-åriga Elvis Dahlberg får nu lära sig att gå, prata och skriva på nytt.

Elvis fick livshotande skador

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 september förändrades allt för Elvis Dahlberg och hans familj. Från att ha varit en sportig 11-åring kille får Elvis nu lära sig att gå, prata och skriva på nytt.

Elvis Dahlberg från Piteå är 11 år och älskar att åka slalom, hoppa studsmatta och spela fotboll. För bara ett halvår sedan gjorde han allt det där så ofta han kunde.

Men i dag måste han lära sig att skriva, gå och prata på nytt. För knappt en månad sedan fick han tillbaka sitt tal.

Påkörd pojke i Sjulnäs

–  Jag var jätteglad och kunde säga ”jag vill spela fotboll, mamma”.

”Samtal man aldrig vill ha”

Det var den 19 september 2016 som Elvis blev påkörd i Sjulnäs utanför Piteå när han cyklandes var på väg till en kompis. Han skadades så pass allvarligt att han förlorade medvetet och fick föras med ambulanshelikopter till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där låg han sedan nedsövd i tre veckor.

Förstod man hur allvarligt det var?

– Egentligen inte. Det var väl litegrann av det polisen sa att han lastats i helikopter för han är nedsövd. Då förstod man att nu är det illa.

– Det är samtalet man aldrig vill ha som förälder. En skolsköterska i andra telefonluren som säger: ”Ditt barn har blivit påkört”.

Att pausa livet

Trots att Elvis gör stora framsteg är han och hans föräldrars liv omkullkastat. Ingen av Elvis föräldrar arbetar i dag och i stället är dagarna fyllda av vårdbesök hos sjukgymnasten, logopeden och läkaren. Även de mest vardagliga sakerna är annorlunda.

– Man kan ju inte fara hem till vem som helst. Då måste man tänka på om de har en trappa? Har de en toalett vi kommer in i? Eller som nu då vi ska till Umeå då det är tre timmars bilfärd. Hur gör vi om han blir pinknödig? Det är inte så att vi stannar på en parkeringsficka, säger Peter Dahlberg, pappa till Elvis.

Läs mer: Körde på pojke – döms till dagsböter

– Det första jag kommer ihåg vad läkaren sa i Umeå var ”nu får ni pausa era liv, han hade kunnat dö”. Då blir man som ”vadå pausa livet?”. Och vi två pausade ju våra liv, men allting annat funkar ju. Alla andra far på affären och har trevligt, men vi står kvar i vår bubbla och ser hur alla andra lever på sina liv som vanligt. Vi vill också göra det men vårt liv var pausat. Och det är där vi är även i dag, säger Elvis mamma Marianne Metsävainio.

Vill bli fotbollsproffs

Ingen läkare vet i dag hur återställd Elvis kan bli, då han fick åtta blödningar och livshotande skador. Det enda Elvis och hans familj kan göra är att träna, hoppas och vänta.

– Alla fall är ju unika så de kan inte säga bu eller bä. Det är det som är. Men man ser ju framstegen och det gör vården med. Han kämpar på ordentligt, säger Peter Dahlberg.

– Att gå från att sporta sju dagar i veckan till ingenting. Det är en stor omställning. Men han ska tillbaka. Det är nog målet hans.

Vad är drömmen att bli när du blir stor?

– Fotbollsproffs, säger Elvis Dahlberg utan att tveka en sekund.

Ett längre inslag med 11-årige Elvis kan du se i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påkörd pojke i Sjulnäs

Mer i ämnet