De fick utmärkelsen ”rådig insats” – räddade 77-åring från att drunkna

Uppdaterad
Publicerad

Fem medlemmar i Dykarklubben Polar i Luleå fick idag räddningstjänstens årliga pris för ”rådig insats”. I slutet av april räddade dom livet på en äldre man som gått genom isen vid Bergnäsbron.

Det var i slutet av april som 77-årige Ingvar Aspholm gjorde som så många gånger förut, tog en skidtur över isen. Men den här gången höll det på att kosta honom livet.

– Jag trodde inte det var så löst, sade han till SVT Nyheter Norrbotten dagen efter den dramatiska händelsen. Jag har ju åkt här många gånger förut även efter att dom stängt isvägen och det har alltid gått bra.

Kaffepaus

Idag var tre av dom som fick upp honom ur det iskalla vattnet på plats för att ta emot räddningstjänstens pris för ”rådig insats”.

– Det känns fantastiskt att ha varit med och räddat en människa, säger Paul Niska.

Kamraten Daniel Mattila fyller i:

– Vi hade tränat isdykning och tagit en kaffepaus när vi ser hur någon försöker åka skidor under Bergnäsbron. Vi tyckte att isen såg väldigt mörk ut och det tyder ju på att den är tunn. Plötsligt försvann han genom isen. Vi skyndade direkt dit och lyckades som tur var få upp honom snabbt.

Håller sig till rullskidor

Även om dom var glada och stolta över priset var förstås den största belöningen att Ingvar Aspholm överlevde.

– Jag har träffat honom efteråt, säger Ulf Söderholm. Då mådde han bra och lovade att hålla sig till rullskidor i fortsättningen. Det känns tryggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.