Skrotbilsamnestin i Jokkmokk blev så populär att många inte fick chansen att lämna in sina bilar men det fick privatpersoner att agera. Foto: Privat

De ordnade egen ”amnesti” när kommunens skrot blev full

Publicerad

När Jokkmokk som första kommun i Sverige utfärdade en skrotbilsamnesti så blev uppsamlingsplatsen full på 45 minuter. Många fick inte chans att lämna in sina skrotbilar men nu har privatpersoner kommit på en egen lösning.

– På grund av ren ilska hittade vi ett nytt sätt att bli av med skrotbilarna  när kommunen inte kan möta efterfrågan, säger Helena Kuhmunen.

Det var i slutet på september som Jokkmokks kommun startade sin skrotbilsamnesti och den första dagen var bilskroten i centrala Jokkmokk full av fordonsvrak efter bara 45 minuter.

Kom försent

En av dem som kom försent var Helena Kuhmunen och henns sambo Peter Lasu från Gällivare.

– Vi hade tagit ledigt från jobbet och åkt hela vägen från Gällivare till Jokkmokk för att hjälpa min mamma att bli av med en gammal skåpbil och två skotrar som hon hade stående på gården, men när vi kom fram fick vi inte lämna någonting alls eftersom det var överfullt, berättar Helena Kuhmunen.

Hämtar fler

Arga och irrterade fick paret åka hem till Gällivare med oförrättat ärende.

– Då satte vi in en annons på Facebook och hittade ett finskt företag som erbjöd sig att hämta skrotbilar gratis i Jokkmokk om de var minst 15 till antalet. Och det var inget problem. Vi har fått jättemycket respons. Fyrtio till femtio personer har hört av sig och nu kommer företaget att hämta fler bilar redan i oktober, säger Helena Kuhmunen.

Jokkmokks kommun tog emot bilar på tre ställen under skrotbilsamnestins som nu har upphört då samtliga platser är fyllda med fordonsvrak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer