De söker efter liv på Mars

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp från Rymdcampus i Kiruna, en liten låda i plast och en resa till Himalaya är viktiga pusselbitar i sökandet efter liv på Mars.

Den ser ut som något ungarna därhemma skulle kunna ha byggt i lego. Men det är ett rymdinstrument som ingenjörer, doktorander, professorer och en hel forskarstab har varit med och utvecklat.

Prtotypen ska testas på Himalaya på nästan 4 000 meters höjd där det är kallt, torrt och mycket uv-strålning -- som på mars. Det undersöka om det finns vatten på ett intrikat sätt. För inns det vatten så kan det finnas liv.

Två doktorander ska resa med instrumentet och tar reda på om instrumentet är redo för extrema förhållanden på Himalaya och om de själva är det.

–Vi har tränat ganska mycket, vi har varit på gymmet varje dag, säger Teresa Mendeza del Cal.

–Uppdraget är inte bara att bära med instrumentet som väger mindre än ett kilo. Vi ska också ta med oss ett väderinstrument som väger 30-40 kilo samt all annan personlig utrustning, säger Álvaro Soria Salinas.

Fyra år till den skickas till Mars

Om fyra år ska ska en utvecklad modell av instrumentet skickas till Mars -- och det blir ett samarbete mellan forskning och industrin.

–Att få industri att jobba tillsammans är viktigt, för man har teknik och kunskap som man behöver föra över till varandra och skapa synergier, säger Johanna Bergström Roos, projektledare för RIT, Rymd för innovation och tillväxt, som också reser med till Himalaya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.