Allt fler nekas specialkost i skolan – flera fall i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Fem beslut om specialkost i skolan i Luleå kommun har överklagats till Förvaltningsrätten. Sabrina Medin är en av eleverna som tidigare haft så kallad önskekost, men som nu hänvisas till en femdagarsmeny.

Sabrina Medin, 14 år, har en medfödd ätstörning och läkarintyg där det står att det är viktigt att hon får önskekost i skolan. Tidigare har hon fått terminens matsedel i förväg och kunnat kryssa i vilka maträtter, eller delar av maträtter, hon inte får i sig. Köket på skolan har efter det kunnat anpassa hennes skollunch. 

Får inte i sig maten

Efter att Luleå kommun i slutet av höstterminen 2019 ändrat sina rutiner gällande specialkost hänvisas hon till en meny med fem konstanta maträtter. I och med det får Sabrina Medin gå iväg och dricka näringsdryck under ett flertal av veckans luncher eftersom hon inte får i sig maten. 

- Egentligen är näringsdrycken bara tänkt som ett komplement på kvällen. Det är för att få i sig den där sista näringen. Det var inte tänkt att det skulle vara en måltidsersättning, men som det ser ut nu måste hon dricka fler, säger Sabrinas mamma Madeleine Medin och fortsätter: 

- Det är mer näringsdryck än hon får i sig mat, som det ser ut nu.

”Man får inte läkarintyg utan orsak”

Första gången Sabrina Medin utreddes för sina matproblem var hon omkring ett år gammal.  

- Det här är ett problem som varit hela tiden. Det har varit en kamp sedan hon var bebis.  

Madeleine Medin förstår att det är kostsamt för kommunen med specialkost men menar samtidigt att det måste finnas någon lösning. 

– Man får inte ett läkarintyg för önskekost utan orsak. Det finns en orsak till att hon behöver det här, och det har funnits en orsak till att hon behövt det här i så många år.  

- Det förändrades inte för att kommunen vill spara pengar och det är besvärligt för köken. Problemet finns fortfarande kvar. 

Även Sabrina Medin hoppas på en lösning.  

– Jag vill ju kunna sitta med mina kompisar och prata och äta som normalt, men just nu kan jag inte det för jag måste gå iväg och dricka min näringsdryck. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.