Foto: Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi

De tvingades fly gruvkampen i Sibirien – nu är Kiruna familjens nya hem

Uppdaterad
Publicerad

På grund av sitt motstånd mot gruvbrytningen tvingades Yana Tannagasheva och hennes familj fly från sitt hem i södra Sibirien. Nu är de svenska medborgare och ser Kiruna som sitt nya hem – och vågar tala ut om förföljelsen i hemlandet.

Yana och hennes make är från Kemorovo i södra Sibirien där det bedrivs kolbrytning. Paret började arbeta på FN-nivå för att stoppa gruvverksamheten och för att bevara sitt folks traditionella marker.

– Det är en jättesvår situation för ekologin i vår region. Det är en barbarisk kolbrytning. Snön är svart och det finns inga fiskar i sjön nu, säger Yana Tannagasheva till Sameradion & SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Hela familjen hotades

En kort tid efter att makarna påbörjat sitt internationella arbete började familjen hotas på olika sätt.

Bland annat började okända bilar köra efter barnen när de var på väg hem från skolan. Till slut blev föräldrarna så rädda att de tvingades fly för 2,5 år sedan.

Vågar berätta om situationen

Nu, när de är svenska medborgare, vågar de berätta om situationen för deras folk i hembyn.

– Vi, som är ursprungsbefolkning där, vi kan inte behålla våra traditionella yrken. Det är jättesvårt att fiska och jaga, säger Yana och fortsätter:

– Vi tappar vår kultur och det är jättetråkigt.

I klippet hör du mer om situationen i Sibirien och hur Kiruna och Sápmi blivit ett nytt hem för familjen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet