– Våra vänner har ett barn som kan bli väldigt sjuk om hon får vattkoppor och då tyckte vi det var ett lätt val att vaccinera vårt barn, säger Evens mamma Sahar.

De valde att betala för vaccinering av Even, 1,5 år: ”Det blir en klassfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Vattkoppor är en välkänd, mycket smittsam men för det mesta ofarlig utslagssjukdom. Vaccin finns, men det ingår inte i det nationella vaccinationsprogrammet. Trots det väljer föräldrar att vaccinera sina barn – för sin egen, men också för andras skull.

Förr var det många föräldrar som passade på att hälsa på hos bekanta där barnen hade vattkoppor för det sades att det var bra att barnen smittas när de är så små som möjligt. Det senare stämmer fortfarande – ju äldre man är desto jobbigare är sjukdomen. Men det finns också risk att barnen blir allvarligt sjuka, och för följdsjukdomar.

I dag finns ett vaccin men till skillnad från länder som USA, Tyskland och Finland ingår inte vattkoppsvaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. Då gör många som familjen Ström med lilla Even 1,5 år.

”Klassfråga”

Sahar Ström tycker att vaccinet borde ingå i vaccinationsprogrammet av det skäl att de två doser som rekommenderas för ett bra skydd kostade cirka 900 kronor. Det kanske inte alla har råd med, resonerar hon.

– Och då blir det ju en klassfråga. Det är inte alls bara för ens egna barns skulle som vaccinet är bra. Sedan handlar det också om att det kostar att vara hemma med sina barn om de blir smittade, det kostar också samhället att många måste vara borta från jobbet och ibland vårdas på sjukhus som en följd av vattkoppor, säger Sahar Ström.

Får stöd av barnläkare

Hon får medhåll av barnläkaren Lina Stråmo. I dagsläget går inte barnsjukvården ut med en rekommendation om att vaccinera sina barn, men man ser positivt på det.

– Ja, och så småningom hoppas vi att det blir något som ingår i den allmänna vaccinationen. Det pågår en utredning som arbetar med frågan just nu, säger hon.

Allmän vaccination utreds

Den utredningen görs hos Folkhälsomyndigheten och väntas bli klar till sommaren. Sedan ska den ut på remiss och kommer man fram till förorda ett införande till vaccinationsprogrammet kommer regeringen att kunna ta ställning i frågan innan årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.