”Det var tungt när han tog sista andetaget – men det var också fint”, säger Ronny Wikstens som var partner till nu avlidne Janne Klockare. Foto: SVT

Janne, 54, fick dö i hemmet – ”Vi ville vårda honom hemma”

Publicerad

Det var svårt när Kerstin Almqvist och Ronny Wikstens tog hand om sin dödssjuke anhörige i livets slutskede hemma i norrbottensgården i Sjulsmark utanför Piteå.
Men de har många fina minnen också.

– Han hade mycket grejer för sig, på kopparna i skåpet skulle öronen vara åt ett visst håll, han kunde inte gå förbi en tavla utan att rätta till den om den var sne och duken på bordet skulle vara rak. Och jag kunde ju inte låta bli att jävlas med honom och vrida på den där ibland, säger Ronny Wikstens som var partner till nu avlidne Janne Klockare.

Sista tårtbiten

Midsommarafton 2016 kämpar sig fikabrödsälskaren Janne Klockare till uteplatsen vid norrbottensgården i Sjulsmark för det som ska bli hans sista tårtbit ute i det fria.

Han är dödsjuk i njurcancer som spridit sig och har inte många veckor kvar. Trots det är han inte inlagd på sjukhus, utan vårdas hemma av sin partner Ronny och sin svägerska Kerstin.

– Han ville vara här och det var inga som helst tvivel, vi ville vårda honom hemma. Vi hade en ringklocka åt honom så han behövde bara ringa på oss så kom vi, säger svägerskan Kerstin Almqvist.

Han blev 54 år

Ungefär en månad efter den där sista tårtbiten ute i det fria tar de sista krafterna slut och Janne som nyss fyllt 54 år somnar in med sina närmsta omkring sig.

– Både jag och hans mamma gav honom tillåtelse att dö, vi sa att det var okej och att vi fanns där. Och nog var det ju tungt när han tog sista andetaget, men det var också fint, säger Ronny Wikstens.

Hur tyckte ni stödet från vården fungerade?

– När de väl var här var det jättebra men det var ju mitt under sommartid och de drog ju ned mycket på vårdplatserna och när han fick problem med någonting och vi ville ha in honom på sjukhuset då fungerade det mycket sämre. Då fick jag slåss litegran för att han skulle få komma in, säger Kerstin Almqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer