Jänkisjärviborna vill göra gäddan till en ädelfisk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De vill göra gäddan till ädelfisk

Uppdaterad
Publicerad

Genom årtionden har gäddan haft ett obefogat dåligt rykte. Detta menar Göte Hannu och Börje Rytiniemi i Jänkisjärvi som drog igång projektet med att förändra attityden till gäddan.

Fiskeföreningen Jänkisjärvi har tagit ett fast grepp om att förändra synen till arten och för att lyfta gäddan till ädelfiskefamiljen.

Äter Jänkisjärviborna gädda?

– Oh ja! Gädda är ingen skräpfisk, därför ska man inte kasta den, utan man sparar det man äter. Vi vill att människor börjar se gäddan med andra ögon.

Hur tycker ni att det har gått?

– Bra, det är många som har fått ögonen för fisken. Det är bara att titta söderut var gäddan är delikatess, men där har de problem med att få tag på den.

Fisket ska vara tillgängligt för alla

Jänkisjärvisjön är känd sedan 1500-talet för sin gädda, därför har Hannu och Rytiniemi även dragit igång ett projekt för att göra sjön lätttillgänglig för alla. Under våren startade byggnationerna och under sommaren har en väg till en handikappsanpassad ramp framtill sjön färdigställts. Spångar över myrar är lagda och två broar över in- och utlopp är byggda.

– Den har nu blivit handikappsanpassad och vi har byggt spångar för att det ska bli lätt för alla att ta sig hit. I framtiden skulle vi vilja åstadkomma att människor även ska kunna bo ute bo myren och campa här medan de är och fiskar.

– De andra byborna har varit jätte hjälpsamma och alla ställer upp. Därför har det också varit så roligt att göra detta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.