Tusentals fimpar slängs på Piteås gator under en vecka. Kommunen märker en tydlig ökning sedan den nya tobakslagen trädde i kraft i juli. Foto: TT

Vill minska fimpeländet i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

I Piteå kastas det under en vecka cirka 3 000 fimpar på gator och torg och det vill nu kommunen få stopp på.

– Vi har märkt en markant ökning av slängda fimpar på vår gågata sedan det blev förbjudet att röka på bland annat restauranger, säger

Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef på Teknik och gator.

Under lördagen står Micael Kemi tillsammans med politiker och andra tjänstemän från Pitå kommun på Byxtorget för att prata med invånarna om rökning och nedskräpning i stadskärnan.

– Det är första gången vi gör en sådan här satsningen och det känns viktigt med tanke på hur nedskräpningen med fimpar har ökat, säger Micael Kemi.

På bilden syns representanter för Piteå kommun. Det är Micael Kemi, tillförordnad avdelningschef på Teknik och gator, Åsa Wikman, miljö-och hälsoskyddschef samt Jonas Lindberg (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Privat

Fimparna hamnar på marken

Sedan 1 juli gäller en ny tobakslag, vilket innebär att många offentliga miljöer numera är rökfria. Det gäller bland annat skolgårdar, lekparker, sportanläggningar, busskurer, restauranger och uteserveringar. Förbudet gäller även utanför entréer till lokaler och andra utrymmen som är öppna för allmänheten.

– Jag kan inte uttala mig om hur rökförbudet efterlevs men vi har, som sagt, noterat en ökning av antalet fimpar som kastas på marken efter den nya lagen trädde i kraft, säger Micael Kemi.

Dyr nedskräpning

Nedskräpningen med fimpar kostar Piteå kommun 9 000 kronor i veckan och under lördagen hoppas representanter för Piteå kommun att medborgarna ska ge dem tips på hur stan kan hållas ren och fräsch.

– Våra medarbetare upplever att många inte använder befintliga sopkorgar och askkoppar. Det blir mycket skräp i stadskärnan, samtidigt som det också blir ett arbetsmiljöproblem för de som ska ta rätt på dessa fimpar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.