Tältlägret i Kallak kvar trots markägarens polisanmälan: ”Helt orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan sista veckan i juli har sammankomsten Rainbow gathering olovligen tältat i Kallak utanför Jokkmokk. Det har gått veckor sedan markägaren, Jokkmokks allmäning, begärt avhysningshjälp av polis, men deltagarna är fortfarande kvar på platsen.

Christian Rimppi, förvaltare på Jokkmokks allmänning, tycker det är upprörande att gruppen bryter mot allemansrätten som säger att man måste ha markägarens tillstånd för att tälta i stora grupper. Han har själv vid ett flertal tillfällen varit på plats för att prata med deltagarna och tala om att de är där olovligen.

– De tycker själva att det är tråkigt att man inte pratat med oss tidigare, men de har ändå inte brytt sig om att flytta, säger Christian Rimppi.

Begäran om polishandräckning

En del av handräckningen innebär att markägarna måste lämna in namn, personnummer och vilket land varje person som befinner sig på platsen kommer ifrån.

– Det är ju helt orimligt, det är praktiskt taget en omöjlighet, eftersom det är hundratals personer som befunnit sig här olovligen. Jag är dessutom ytterst tveksam till att jag har befogenhet att göra så, säger Christian Rimppi.

Om det hade varit en annan typ av grupp som samlats här, tror du att det hade fått andra konsekvenser då?

– Det tror jag definitivt och det är en väldigt intressant aspekt av det hela, säger han.

Vägrat flytta på sig

Jokkmokks allmänning har anordnat en plats där det är tillåtet för dem att campa, men de har inte velat flytta på sig och sagt att de inte tänkt lämna platsen förrän efter den 28 augusti när måncykeln är slut. Därefter planerar många att röra sig mot Spanien där nästa Rainbow gathering sägs äga rum.

När SVT Nyheter Norrbotten besökte platsen den 29 augusti hade flera lämnat men många fanns fortfarande kvar på platsen för att städa upp eller för att de vill stanna kvar längre.

– Det här har fått större konsekvenser än vad man kunnat tänka sig. De bryter mot allemansrätten och det är ju problematiskt, säger Christian Rimpii.

Deltagarna har tidigare samlats och hållit en manifestation för skogen inne i centrala Jokkmokk. Syftet med sammankomsten sägs vara att ge kärlek till berget.

Jokkmokks allmänning har polisanmält European Rainbow Gathering för ockupation av mark, egenmäktigt förfarande och skadegörelse.

•Hålls årligen på olika platser i världen, i år bl.a. i Jokkmokk. Detta är första samlingen i Sverige.

•Deltagare uppges ha befunnit sig i Jokkmokk sedan sista veckan i juli och stannar en vecka in i september.

•Arrangeras av Rainbow Family, en löst sammansatt grupp som funnits sedan 1970. Människor från flera olika länder deltar.

•De individer som startade gruppen sägs ha haft målet att försöka uppnå fred och kärlek på jorden.

•Det finns inga officiella ledare och medlemmarna säger att de tilllhör  ”den största icke-organisationen av ickemedlemmar i världen”.

•Trots att Rainbow Gatherings sägs vara oorganiserat så organiseras vistelsen med matlagningsvagnar och toalettgropar och man äter gemensamt två gånger om dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältlägret i Kallak

Mer i ämnet