Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Luleå manifesterade folk under fredagen för klimatet samtidigt som andra talade om att de fått nog av höga bränslepriser. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Demonstranter för miljön och mot bränslepriset fick samsas på Luleås gator

Uppdaterad
Publicerad

Fredagar har tidigare varit den veckodag som ”Fridays for future” använt för att få politiker och makthavare att vända blicken mot Parisavtalet och 1,5 graders målet. Denna fredag fick manifestationen, i Luleå samsas med en manifestation där deltagarna vill påverka politikerna att sänka bränslepriset.

”Tillsammans för klimatet” uppmanar en banderoll som fästs i det stora hjärtat i den gula paviljongen på Storgatan i Luleå. I paviljongen har en del av skolbarnen och en och annan äldre vuxen hunnit med att få sig en bulle och något att dricka.

– Det är vår tids stora ödesfråga, menar Lova Hellgren, en av demonstranterna från Fridays for future.

Enligt henne är det viktigt för organisationen att synas på gator och torg för att påminna politiker och makthavare om betydelsen av klimat- och miljöfrågorna.

Fler än en manifestation på fredagen

En bit bort vid Coop Arena, har ett av sidofönstren klätts med en banderoll med budskapet ”Jag har fått nog”. Ett budskap som demonstranterna riktar mot de höga bränslepriserna.

– Som det ser ut idag så betalar vi alldeles för mycket för bränsle och energi. Politikerna måste förstå att det här är en fråga som slår mot alla som inte har en inkomst över 100 000 kronor i månaden och främst för oss som bor på landbygden, säger Torkel Vanhaniemi, en av demonstranterna från Bränsleupproret.

Se hur det såg ut vid de båda manifestationerna som gick av stapeln på fredagen i Luleå, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.