Demonstranterna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

De demonstranter som greps av polisen i Kallak utanför Jokkmokk igår är tillbaka och har byggt en ny barrikad. Samtidigt har gruvbolagets borrare lämnat området.

Två av de sex demonstranterna som greps i Kallak utanför Jokkmokk igår har anhållits. De övriga fyra har släppts efter förhör på Gällivare polisstation. Och nu är de tillbaka i Kallak för att fortsätta protesterna mot Jokkmokk Iron Mines förberedelser inför de planerade provbrytningarna.

-Det kom en liten grävmaskin längs vägen men den vände igen sen den såg stenarna, säger Malin Norrby som är en av demonstranterna på plats.

Jokkmokk iron mines

Nya barrikader

Orsaken till att polisen igår ingrep och förde bort sex demonstranter var att polisen skulle röja vägen så att gruvbolaget skulle kunna ta sig fram för att spränga i området. Nu har demonstranterna åter byggt en barrikad som hindrar borrarna att ta sig fram. Inga poliser har funnits på plats under dagen och enligt polisen är det är inte heller aktuellt med någon insats. Därför har borrarna nu lämnat området.

Ingen av gruvbolagets borrare på plats vill uttala sig utan säger att all information ska gå genom vd:n för gruvbolaget, Fred Boman . Boman själv lämnar inga kommentarer i nuläget.

Demonstranterna hävdar att deras ”vapen” igår var surströmmingsspad utblandat med vatten som sprutades på poliserna. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokk iron mines

Mer i ämnet