Visa alla (2)
Visa alla (2)

Demonstrerar mot utvisning

Publicerad

15-åriga Marjam Salihi och hennes mamma ska efter 10 år i Sverige utvisas till Afghanistan. Ett beslut som upprört flickans kompisar som idag anordnade en demonstration i Älvsbyn.

-Det var på en svenskalektion som jag tyckte att hon såg lite nere ut och frågade vad det var. Hon berättade om beskedet och det kom som världens chock. Vi tänkte att vi var tvungna att göra något, berättar Evelina Lindgren som går i samma klass.

Nästan 300 personer deltog i demonstrationen när man tågade genom Älvsbyn på torsdagen.

-Vi hoppas att hon ska få stanna. Hon har ju varit här i åtta år, säger Lukas Johansson som också går i samma klass.

Stor demonstration

Initiativet till demonstrationen kommer från eleverna själva berättar läraren Elina Halvarsson.

-Eleverna är chockade över beslutet och de är de som har planerat allt, säger hon och fortsätter:

-Det är otroligt att man som 15-åringar man kan få till en demonstration som är så här stor kring det man tycker är fel.

Marjam Salihi själv är tacksam mot sina klasskamrater som ställt upp och anordnat demonstrationen.

-När jag berättade för dem vad som hänt så ville de agera och det är jätteskönt att ha dem, säger hon.

Hoppades på ny lag

Den första juli i år trädde en ny lag, som skulle göra det enklare för barn att få uppehållstillstånd, i kraft. En lag som läraren Elina Halvarsson hade hoppats skulle förändra beslutet att utvisa den 15-åriga flickan och hennes mamma.

-Hon har varit här sedan hon var 4 år, hon läser inte ens svenska som andraspråk. Hon har sitt liv här, sina vänner och sin mamma. Jag har svårt att se att det inte skulle vara ömmande omständigheter, säger Elina Halvarsson.

Överklagan

Marjam och hennes mamma fick avslag på sin asylansökan för ett par veckor sen och har nu fram till den 13 november på sig att överklaga. Annars blir de skickade till Afghanistan, där det finns en hotbild mot mamma och dotter.

-Det är fel beslut de har tagit. Hur kan de skicka en kvinna med sitt barn till Afghanistan där de inte har någon som kan skydda dem? säger Marjam.

Hur ser du på din framtid nu?

-Jag har ju alltid planerat min framtid här i Sverige, att jag kommer studera juridik och bli en bra advokat. Jobba, ha en familj och ha ett normalt liv. Men tyvärr förstör Migrationsverkets beslut allt för mig och min framtid. Jag överlever inte i Afghanistan så hur kan jag ha en framtid där?

Saknas grund för bevilja uppehållstillstånd

Nordnytt har varit i kontakt med Migrationsverkets presstjänst. Migrationsverket berättar att familjen aldrig haft något uppehållstillstånd. Ärendet har prövats av både Migrationsverket och av domstol vid flera tillfällen där båda instanser har kommit till bedömningen att det saknas grund för att bevilja uppehållstillstånd för Marjam och hennes mamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer