Den bloggande klassen

Publicerad

På Alviksskolan finns en klass som driver en blogg om ett skepp som åker jorden runt. Och om de problem som uppstår under resans gång och hur man löser dem.

Greenship of Alvik är en blogg om ett fiktivt skepp som åker jorden runt. Problem och dilemman uppstår under färdens gång och dessa ska eleverna lösa.

– Det är annorlunda än att jobba i skolböckerna, som man alltid gjort annars, säger Oline Lundholm i årskurs fem på Alviksskolan.

Uppdrag ska lösas

Under resans gång får eleverna alltså lösa uppdrag inom ämnena svenska, SO, matte, teknik och naturvetenskap.

Just den dag när Nordnytt besöker klassen har det ombord utlysts en design- och uppfinnartävling. Uppdraget är att hitta på och göra ritningar på en miljövänlig produkt.

Oline Lundholm jobbar med att göra ritningar i datorn. Hennes uppfinning är en matskål för katter och hundar att ha med på resan, med ett lock man kan dra över för att maten ska förvaras.

Offentlig blogg

Enligt läraren Katarina Eriksson motiverar det här arbetssättet eleverna att jobba extra hårt.

– Jag tror att det ger en lust att lära när man vet att den här bloggen är offentlig.

Katarina Eriksson undervisar i matematik, teknik och bild.

– Inom matematiken tycker jag att det ger stora vinster, framför allt i area omkrets och skala som vi har jobbat med. Det blir en vardagsnära matematik, säger Katarina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.