Den stora husflytten har startat

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar den stora husflytten från Malmberget till Koskullskulle.

Totalt är det 30 kulturbyggander med totalt 86 bostäder som ska flytta till ny adress. Byggnaderna ska lyftas upp och köras på trailer drygt sju kilometer innan de sätts ner på ny mark.

Det kulturmärkta bostadshus som ska flyttas i dag, tisdag, är det hittills största. Fastigheten heter ”Långa raden sju” och väger 200 ton och är 22 meter långt och tio meter brett. Huset är från år 1911.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Husen måste flyttas för att bolagets gruvdrift påverkar marken i samhället. Flytten av kulturbyggnaderna kommer att kosta cirka 200 miljoner.

”Det är vemodigt”

När arbetet med husflytten började på tisdagsmorgonen fanns bland annat Kajsa Olofsson i publiken. Hon bor själv i ett liknande hus som kommer att flyttas till Koskullskulle senare.

– Det känns vemodigt...nästan så att jag börjar gråta. Jag har bott här i tolv års tid, det är lång tid, säger hon.

Att LKAB flyttar byggnader är i sig ingenting nytt. I Malmberget har samhällsomvandlingen redan pågått i 60 år med att områden har avvecklats.

Dryga timmen

Uppdaterad

Det tog drygt en timme att flytta huset dryga sju kilometer.

– Det har gått över förväntan. Jag är glad över att arbetet nu har påbörjats, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet