Letsi torrfåra förblir torr Foto: SVT

”Den storskaliga vattenkraftens springpojke”

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommun är mycket kritiska till att det inte ska bli några miljöåtgärder i Luleälven. Kommunen anser i ett remissvar att myndigheterna blivit ”den storskaliga vattenkraftens springpojke”

De nio största energibolagen inom vattenkraften i Sverige håller på att bygga upp en miljöfond för åtgärder och Vattenfall förväntas stå för 250 miljoner kronor per år.

”Som springpojkar”

Men trots att huvuddelen av de pengarna kommer från produktionen i Luleälven så föreslår havsmyndigheten och energimyndigheten inga som helst miljöåtgärder längs älvfåran.

Förklaringen till det är att miljöåtgärder enligt Vattenfall kan påverka energi produktionen negativt och därför ser bland annat Letsi torrfåra att förbli torr.

Letsi torrfåra Foto: SVT

”Det ser illa ut att våra myndigheter har blivit en springpojke åt den storskaliga vattenkraftens intressen och att deras ekonomi går före modern lagstiftning och lokal tillväxt i Jokkmokks kommun.” skriver kommunen i remissvaret till miljö-och energidepartementet.

”Största miljökatastrofen”

Kommunen betonar att vattenkraftens utbyggnad i Luleälv skapat den största miljöskatastrofen i Sverige.

– Vi kan inte acceptera att myndigheterna helt ska avstå från miljöinvesteringar i Lule älv. Naturligtvis måste man undersöka vad som ska göra för att göra det så bra som möjligt för lokalbefolkning och näringsliv, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

I stället ska mångmiljonbelopp som skapas i Luleälven användas för att förbättra miljön i andra vattendrag söderut.

Letsi torrfåra Foto: SVT

– Vi vill ha miljöinvesteringar i den totalskadade Luleälven. Det är en avgörande fråga för kommunens utveckling och vi hoppas att regeringen ska förstå det, säger Robert Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.