”Det är otroligt svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta länspolismästaren Håkan Karlsson menar att polisen har svårt att hinna med alla handräckningsbegärningar.

När Håkan Karlsson får veta att ambulanspersonalen i Övertorneå har fått vänta upp emot ett och ett halv dygn på en polistransport till en patient, tycker han att det låter konstigt och främmande. Han säger också att det är otroligt svårt för polisen med just handräckningsbegärningar eftersom att de måste prioritera ned många handräckningar. Anledningen till det är att det händer fler akuta saker som polisen måste ta hand om, enligt före detta länspolismästaren Håkan Karlsson.

Fakta: Detta är en handräckningsbegäran

Ambulanspersonal får inte själva transportera en agressiv patient som är i behov av akut psykiatrisk vård. Utan det måste göras via en polistransport, en så kallad polishandräckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbrist påverkar ambulanssjukvården i östra Norrbotten

Mer i ämnet