Polisen varnar för drogtrend: ”Som att hålla på med rysk roulette”

Publicerad

Polisen varnar för en trend där unga ”boffar”. När man ”boffar” så använder man sig av butan– och propangas från deodorantflaskor för att skapa rus.

Det är framförallt barn och ungdomar som använder sig av deodorantflaskor som är fyllda med butangas som sprejas in i en handduk eller i plastpåse som sedan andas in och blir en direkt kortvarig berusningseffekt som är livsfarlig.

Polisen vill att föräldrar och allmänheten ska fortsätta vara observanta eftersom det är livsfarligt att andas in gasen. Polisen är oroliga över att ungdomarna inte vet vilka konsekvenser gasen kan ge.

– Det är som att hålla på med rysk roulette. Boffa är när man använder sig av butangas ifrån deodorantflaskor som man helt enkelt drar i sig, säger Emma Svensson, polis.

Obehagligt många burkar

Polisen har fått hjälp från allmänheten, många har ringt in och tipsat. Det har lett till att polisen beslagtagit oroväckande många tömda burkar på Backenområdet, Munksund, Öjebyn och på Grisberget.

Är det här något som du tror kommer att öka?

– Det hoppas jag verkligen inte, jag hoppas att vårt intensiva arbete gör att det här kommer att dö ut och jag hoppas att det dör ut jättefort, säger Emma Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer