Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomas Vedestig, ansvarig politiker, svarar på den nya kritiken mot länskonstmuseet i Kiruna. Foto: SVT

Ansvarig politiker om länsmuseet i Kiruna: ”Det har varit lite rörigt det första året”

Uppdaterad
Publicerad

Efter problem med läckande tak och samarbetsproblem i personalen kommer nu också kritik för bristande vilja till samarbete.
Här svarar den ansvarige politikern på den nya kritiken mot länskonstmuseet.

Tomas Vedestig valdes till ordförande för den politiska direktionen för konstmuseet i norr i april i fjol och kastades genast in i hetluften. Han blev ytterst ansvarig för att hantera de psykosociala problemen som har gjort att verksamheten inte har nått upp till de uppsatta målen.

Kiruna kommun och Region Norrbotten satsar elva miljoner kronor om året och har knappast fått full utväxling för satsningarna.

Ska genomföra en aktivitet i varje kommun

Bland annat ska museet producera åtta utställningar om året – jämfört med två genomförda sedan starten november 2018. Museet har heller inte nått upp till målet att genomföra minst en aktivitet i alla 13 kommuner i Norrbotten, vid sidan av Kiruna, varje år och att genomföra pedagogisk verksamhet för skolor.

Vedestig: ”Vi håller på att reda ut det”

Tomas Vedestig tror dock inte att ledningarna för Kiruna kommun eller Region Norrbotten överväger att dra in eller minska på anslagen.

– De vet om att det har varit lite rörigt och vi håller på att reda ut det, säger han.​

I videon svarar han också på kritiken om att museet är otillgängligt och att ledningen visar bristande intresse till samverkan med övriga konstaktörer i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer