Socialdemokraterna minskar och Sjukvårdspartiet kommer ikapp, enligt en ny prognos. Foto: SVT

Valprognosen: Det blir maktskifte i Region Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli maktskifte i Region Norrbotten efter valet i höst. Socialdemokraterna tappar rejält och riskerar att inte ens bli största parti.

Det visar del två i undersökningen från opinionsinstitutet Novus som vi, radion och tidningarna presenterar i dag.

Valet till Region Norrbotten kan bli en rysare. I dag har det rödgröna blocket ett mandats övervikt – men opinionsundersökningen pekar klart mot ett regimskifte.

Socialdemokraterna tappar hela 8 procentenheter och riskerar att inte ens bli största parti vilket man varit sedan 1934. Partiet får 28,8 procent, en enda procent mer än Sjukvårdspartiet.

Val 2018 – #dinröst

– Det är en dipp. Men det är på valdagen det avgörs och vi ska nu börja jobba hårt för att förklara vår politik för väljarna, säger Birgitta Persson som Socialdemokraterna nominerat till nytt regionråd vid sidan av Anders Öberg.

Kan bli maktskifte

Sjukvårdspartiet ökar med 2,5 procentenheter till 27,8 procent – och är alltså nästan ikapp Socialdemokraterna. Dessutom kan Miljöpartiet hamna under 3-procentsspärren och åka ur regionfullmäktige.

Mycket talar ändå för att Sjukvårdspartiet tillsammans med allianspartierna får ta över efter valet – men det kan bli med Sverigedemokraterna i en vågmästarroll.

– Om valresultatet blir så som den här opinionsundersökningen pekar på så har vi goda förhoppningar. Men det hade behövts någon procent till för att jag skulle känna mig riktigt säker, säger Kenneth Backgård, oppositionsråd för Norrbottens Sjukvårdsparti.

Viktigaste valfrågorna

Kortare köer och nära till akutsjukvård är de två viktigaste sjukvårdsfrågorna, enligt undersökningen.

– Det måste satsas mer på vård och omsorg, säger väljaren Teija Vestin i Haparanda, som själv jobbar inom sjukvården och tycker att väldigt mycket blivit sämre.

Vivi-Ann Ekman i Boden framhåller trygghet, äldreomsorg, sjukvård och barnomsorg.

– Allt det är viktigt, säger hon.

Hon har bestämt hur hon ska rösta men vill hålla det hemligt. Och hon är inte ensamn. Nästan var femte väljare har inte bestämt sig vad de ska rösta på, så mycket kan hända innan valdagen.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet