Kvarter kan bli öde i Kirunas nya centrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett kvarter som ligger vid Kirunas nya handelsgata, mitt i nya centrum kommer troligtvis stå öde och obebyggt vid den stora invigningen.

Kvarter 6 som ligger vid den nya handelsgatan skulle innehålla kontor, handelsytor och ett hotell. Det var tänkt att hotellet skulle knyta samman med det nya kulturhuset, men som det ser ut just nu kommer kvarteret stå öde och obebyggt till den stora invigningen hösten 2022.

– Ja som det ser ut just nu så finns den risken, för vi har ingen intressent där, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Intressent försvann

Det är LKAB och Kiruna kommun som tillsammans har arbetat för att ta fram lokaler, med handel och ett hotell i Kirunas nya centrum.

– Intressenten som i princip var klar, finns inte kvar längre, så vi har ingen investerare i dagsläget, säger Gunnar Selberg (C).

Coronaviruset påverkar framtidsplanerna

Enligt LKAB så planerar de just nu för hur de ska utforma kvarteret. De menar att ett hotell är avgörande för utformningen och en bärande del av kvarter 6. I ett mejl säger de att coronakrisen har drabbat besöksnäringen oerhört hårt och hotellkedjor kämpar för sin överlevnad, därför behöver den frågan mer tid.

– Kvarter 6 kommer att byggas och ambitionen är att färdigställa kvarteret så tätt inpå färdigställandet av de övriga intilliggande kvarteren som möjligt, berättar Fredrik Björkenwall tillförordnad presschef på LKAB.

Fler kvarters framtid är ovissa

Men det är fler kvarter som det råder stor osäkerhet kring, och som kan stå obebyggda hösten 2022 när det planeras för den stora invigningen av Kirunas nya centrum.

– Kvarter 2 och 3 är också frågetecken, man kan säga att det är tre kvarter som fortfarande är frågetecken, det är 2:an, 3:an och 6:an, förklarar kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet