Lavinfaran i Abisko och Riksgränsen bedöms som betydande under helgen. Foto: Paul Kleiven, Erik Nylander/TT

Det kan bli farligt i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli riktigt farligt på fjället i Abisko och Riksgränsen visar den senaste lavinprognosen.

Under både lördagen och söndagen väntas lavinfaran vara betydande i de nordligaste fjällområdena i Abisko och Riksgränsen. Det innebär en trea på den fem-gradiga skalan och att förhållandena kan bli farliga. Behöver då hålla dig uppdaterad kan du klicka på länken Naturvårdsverkets lavinprognoser.se

Råd till skidåkare

I området finns två problem som kan orsaka laviner: drevsnöflak och bestående flak, enligt lavinprognoser.se. Därför rekommenderas åkare att välja åkning i flackare terräng, och särskilt undvika ställen där tjockleken på snötäcket växlar.

De bestående flaken är förrädiska, lavinfaran syns inte, och finns kvar långt efter att snön fallit. Eftersom det väntas plusgrader och regn bör åkare hålla koll på om det översta snötäcket blir blött och mjukt, och bör också undvika att vistas under branta sluttningar.

I Kebnekaisefjällen är lavinfaran inte bedömd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.